Jeremiah, The Highwayman

Journal 2 Hero Image

Inspired But Not Themed

Jeremiah Grant was a famous character from local history after which the bar was re-named. Jeremiah’s story began in the late 1700’s and he was the last man to be publicly hanged at the courthouse across the road from the bar in 1816. A wild tale of bootlegging, cattle rustling, robbery, gun fights and escapology, to name but a few allowed a strong foundation to draw inspiration from. The goal for the space was to be a mix of traditional, industrial and rustic elements that reflect the brand but not themed in any way.


Jailbreak

As an infamous outlaw, Jeremiah had a history of breaking out of jail. We wanted to reference this throughout the space.

The scheme included cell-inspired steelwork that were used in partitions and the raised area.

Vintage locks were sourced for the display units; they were the perfect addition as they were both practical for security and gave a feeling of authenticity.


In The Detail

The devil is in the detail. As with all projects it is the level of detail that adds to the overall success of the design. In the case of Jeremiah Grant’s we knew that the detailing would be crucial. We tried to use as many reclaimed or salvaged materials to add authenticity to the project. The ground floor tables and display units were made using pine floorboards, salvaged beams and off-cuts of old brick firing pallets.

The feature lighting chosen had a vintage/industrial feel. The majority were selected from an Irish company who have an excellent collection of vintage inspired pieces. For the counter unusual statement salvaged German pendants circa 1950’s were sourced. Other lighting such as the Neon and opal Perspex helped to break up the rustic feeling and ensure that the interior felt of its time.

The display units were hugely successful for adding to the overall character; we collected objects from local vintage shops along with special items that related to the story of Jeremiah’s life. This balance of old and new, clean and distressed is what allowed us to create an atmosphere of a rich traditional bar with a modern twist.


Hand Aged Joinery

Finish is something we as a company specialise in; over the years we have developed a technique to create the look of authentically aged timber. The large scale bar joinery was the ideal place to showcase this. Through various stages of distressing the timber, adding different tones of stain and sanding back to create a faded look, we were able to achieve this finish. The bar was to have the appearance of an original feature of the building, with new additions added like the feature light-boxes.


Creating Texture and Age

Adding character back into building that dates back to 1798.

Through the years the interior of this building had lost a lot of its charm. With the development of the brand and concept behind the re-design it was crucial to create a feeling of layers and history. We worked with specialists who created aged walls through the use of paint effects and brick that look part of the fabric of the original building.


Keeping Bar Shape

A long curving bar which allows for fast and effective service at busy times was important to retain. Our challenge was to make it work aesthetically in the new scheme. We achieved this by firstly removing the curved bulkhead above the bar, then cladding the bar with 2 different colours of matte rectangular tile. We added a new aged oak worktop with a new suspended steel cocktail section and a reclaimed feature pendant lighting.

All in a day’s work, right?

View all posts